Exameninfo

Op deze pagina kun je alle informatie vinden met betrekking tot de examens. Eerst zie je een aantal documenten waarin nuttige informatie staat. Vervolgens kun je per graduatie zien wat je moet beheersen op het examen.

Algemeen

 Breektesten

Bij een breektest dient de kandidaat zelf de plank te regelen. De afmetingen van een plank moeten 30 bij 30 CM zijn. De dikte van de plank is afhankelijk van de leeftijd van de kandidaat. Wanneer de kandidaat 15 jaar of ouder is, dan moet een plank een dikte hebben van 18 MM. Kandidaten jonger dan 15 jaar mogen een plank met een dikte van 10 MM gebruiken.

Exameneisen per graduatie

10e geup – Witte band wit

Deze geup staat voor onschuldigheid en dat het een beginner betreft die geen eerdere kennis van Taekwondo heeft opgedaan.

Dit is de beginners band welke je krijgt je als je begint met de sport.

Je hoeft hiervoor dus geen examen te doen.

Voor de jongere taekwondoka’s hebben we als club een slip systeem bedacht voor de witte band. Op deze manier kunnen de kinderen wennen aan het idee van examen doen en werken we langzaam toe naar het officiële examen (voor de 9e of 8e geup). We werken hier met alle kleuren slips die er bestaan in het taekwondo. Op het moment dat het kind er klaar voor is, kan hij/zij opgaan voor de 9e of 8e geup (Het lijkt dan misschien gek dat iemand opgaat voor de 9e geup (wit gele band) als hij/zij al witte band met groene slip heeft, maar het betreft hier dan een officiële graduatie).

9e geup – Witte band met gele slip witg

Exameninfo

8e Geup – Gele band geel

Staat voor ‘Aarde van waaruit een plant ontspruit en wortel schiet’. Met het behalen van de 8e geup is  de basis van Taekwondo gelegd

Exameninfo

7e Geup – Gele band met groene slip geelgr

Exameninfo

6e Geup – Groene band groen

Staat voor de groei van de plant, de technieken beginnen zich te ontwikkelen

Exameninfo

5e Geup – Groene band met blauwe slip groenbl

Exameninfo

4e Geup – Blauwe band blauw

Staat voor de hemel waarnaar de plant zich begint te ontwikkelen in een boom, naarmate de taekwondo training vordert

Exameninfo

3e Geup – Blauwe band met rode slip blauwr

Exameninfo

2e Geup – Rode band rood

Staat voor gevaar, waarschuwt de leerling om de controle te oefenen, is tevens een teken voor de tegenstander om uit de buurt te blijven

Exameninfo

1e Geup – Rode band met zwarte slip roodzw

Exameninfo

1e Dan – Zwarte band dan1

Staat voor volwassenheid en vaardigheid in taekwondo

Exameninfo

2e Dan en hoger dan1

We hebben tot en met de 1e dan de exameneisen vermeld op de site. Voor de hogere graduaties verwijzen we naar het dan – en poom reglement van de TBN. We hebben we via onderstaande link de poomsaes benoemd die je moet beheersen voor de hogere dan graden.

Poomsae vanaf 2e Dan