Elke woensdagmiddag is er training voor de jongste leden van Sidokwan. Ook het jonge kind van 3 – 5 jaar kan namelijk al starten met taekwondo bij onze verenging. Zeker voor deze kinderen is sporten erg belangrijk. Niet alleen kunnen zij zo hun energie kwijt, ook leren zij samen te spelen, werken en trainen met leeftijdsgenoten. Tijdens de trainingen leren zij spelenderwijs de basis van taekwondo. We werken met de materialen waar de andere taekwondoka’s ook mee trainen en dat maakt voor vele jonge kinderen de taekwondotrainingen van de Little Tigers zo interessant.

Tigers LSE

We gaan werken met thema’s volgens TKD Tigers – Tigers LSE. Na elk thema, van ongeveer  10-12 lessen, is er een ‘examen’. Ouders mogen dan mee in de zaal kijken en de kinderen kunnen laten zien wat zij geleerd hebben gedurende dit thema. Aan het eind van het examen krijgen zij een badge met het thema (deze komt op de linkermouw van het pak), een certificaat van het thema en een gekleurd streepje (deze staat niet gelijk aan de slipjes die zij in hun latere taekwondo-loopbaan halen in de volgende groep, maar zijn afgestemd op niveau van 3/4/5 jarige). De badges zijn voor iedereen gelijk, de kleuren streepjes hangt af van hoe lang het kind bezig is.

Waarom de Tigers lessen

Wanneer het kind start op 3-jarige leeftijd, is de weg naar de volgende groep natuurlijk erg lang. Door thematisch te werken, krijgen de kinderen een gevarieerd aanbod van taekwondo in combinatie met het thema aangeboden. Daarnaast werken ze ergens naartoe, naar het examen, en kunnen ze streepjes op hun band verdienen. Hoe langer je bij de Tigers bent, hoe meer streepjes en badges je kunt verdienen. We zien dat wanneer een kind al op jonge leeftijd met taekwondo begint, het hier ook profijt van heeft in zijn verder taekwondo-loopbaan. Veel de kinderen die als Tiger gestart zijn met taekwondo, komen terecht in de wedstrijdselectie. Doordat zij de basis al geleerd hebben op 3, 4 of 5 jarige leeftijd, kunnen zij in de volgende groepen goed meekomen.

Taekwondo centraal, ook bij de Little Tigers

Uiteraard blijft Taekwondo centraal staan tijdens de trainingen. De kinderen leren dan ook de basistechnieken, zoals bijvoorbeeld de stoot, voorwaartse trap, neerwaartse trap en ronde trap. Ook leren de kinderen enkele verdedigingstechnieken en standen. Omdat het Tigers LSE programma is ontwikkeld vanuit de oosterse Taekwondo filosofie zijn grondbeginselen als beleefdheid, eerlijkheid, zelfbeheersing, discipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen erg belangrijk tijdens de trainingen. Daarnaast is er ook tijd ingepland om net als de oudere taekwondoka’s een potje te sparren!

Thema’s van de TKD Tigers

Het programma van TKD Tigers – Tigers LSE bevat 6 verschillende thema’s:

 1. Omgaan met vreemden
  Dit is een moeilijk onderwerp waar duidelijke en eenvoudige uitleg bij nodig is. Wanneer kan een kind iemand vertrouwen en wanneer niet? Hoe zou een kind zich moeten gedragen als hij/zij zich onveilig voelt? Kan het kind zich herinneren hoe de vreemde eruit zag?
 2. Leidinggeven en samenwerken
  Het is essentieel om kinderen het belang van samenwerken te leren. Door dit te leren worden kinderen socialer en spelen en werken ze beter samen met anderen, ook in het latere leven. Ze leren vertrouwen, risico’s inschatten en leiderschapskwaliteiten naar voren brengen. Het jong ontwikkelen van leiderschaps-vaardigeden kan ervoor zorgen dat een kind niet zonder na denken de groep volgt maar opstaat en zelf leiding neemt.
 3. Omgaan met pesten
  Pesten heeft gevolgen die door kunnen trillen tot de ouderdom. Onze Tigers leren wat pesten is en hoe ze het kunnen voorkomen door het juiste stemgebruik, houding, samenwerken en leiderschap. Zij leren zo ook te vermijden dat zij zelf pester worden.
 4. Noodsituaties (brand-verkeer-water)
  Kinderen zijn niet bang. Daarom leren wij onze Tigers de meest voorkomende gevaren binnenhuis en op straat herkennen en ermee omgaan. Wij leren hen hoe ze moeten reageren in een noodsituatie en hoe zij hun vriendjes, broertjes en zusjes kunnen ‘redden’.
 5. Gezondheid, voeding en bewegen
  Beweging en gezonde voeding is belangrijk. Wat is gezondheid, welke voedingsmiddelen zijn gezond en hoe blijven we fit.
 6. Maatschappelijke bewustwording
  Onze Tigers leren over het milieu en de maatschappij. Afval recyclen is één van de onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod komt.

Meer weten of een proefles aanvragen?

Wil je meer weten over taekwondo voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar? Of wil je een proefles voor jouw kind aanvragen? Neem dan contact op met Nicole Krikken. Zij is de trainer van de Little Tigers en staat al vele jaren met veel plezier voor deze groep kinderen. Je kunt haar een mail sturen via nicole.krikken@sidokwan.nl.