Wat is Hapkido?

Hapkido onderscheidt zich van andere vechtsporten doordat het puur op zelfverdediging is gericht. Hoofdzakelijk waardevolle en effectieve technieken tegen de meest uiteenlopende vormen van geweld en dreigend geweld. Met zoveel mogelijk respect voor de tegenstander staat de eigen veiligheid voorop. Daarbij heeft kracht een onbelangrijke rol. Geschikt voor iedereen en alle leeftijden. Te beginnen met bevrijdingstechnieken; hoe je simpel los(vrij) kunt komen om bijvoorbeeld weg te rennen.

Je wordt bijvoorbeeld aan je haar getrokken, verwurgd of van achteren om de middel gepakt, daartegen leer je effectieve mogelijkheden om daaruit te komen en wel zonder de aanvaller te hoeven beschadigen. Dat zijn essentiële technieken; veilig, nobel en bovendien wettelijk gezien volledig verantwoord. Ook begin je direct met het leren valbreken, stoten (slagtechnieken) en traptechnieken en allerlei technieken tegen veel voorkomende aanvallen. Veiligheid willen met onnodig geweld als doel. Daarnaast leer je ook het gebruik van drukpunten. Deze zijn verdeeld over het hele menselijke lichaam en kunnen de technieken ondersteunen door de reactie op een onschadelijke pijnprikkel.

Verder in het Hapkido leer je verschillende grepen, klemmen, hefboom- en opbreng(arrestatie-)-technieken. Je leert zo een aanvaller onder controle te houden; bijvoorbeeld tot er hulp komt of om hem over te leveren aan de politie o.i.d. Principes als uit balans brengen/ gebruik van kracht van de aanvaller/ fixeren/ vloeien/ blokkeren/ neutraliseren/ cirkelen/ ontwijken/ en meer komen aan de orde, naast de kennis van de vitale delen. Ook worden allerlei gebruiksvoorwerpen(das, pen, wandelstok etc.) omgezet als verdedigingswapens.

In het hogere Hapkido ook geavanceerde combinaties van technieken, verfijnde slag/traptechnieken (vliegende trappen, etc), KI-ademhaling, maar ook traditionele wapens als kleine/lange stok, zwaard, etc. die bijdragen om breed georienteerde vaardigheden en inzicht te verschaffen. Ultiem houden vele meesters zich ook bezig met manuele-(en giropraktische-) technieken , alsook acupressuur, acupunctuur, homeopathie en Ki- meditatie.

Het doel van Hapkido is het voorkomen van lichamelijk geweld en dus om je zo goed mogelijk te verdedigen als het echt niet anders kan. En dan overwegen. De intentie van de agressie bepaalt hoe je kunt reageren; A los en wegwezen, B de aanvaller met een klem onder controle houden of C uit nood in passende mate schade toebrengen. En berustend op de wet, ook te denken aan mogelijke claims van eventuele slachtoffers. Heel belangrijk is dat iedereen uit het Hapkido kan leren en dat kracht niet de belangrijkste factor is.

Intussen bestaan er wereldwijd meerdere Hapkido stijlen en organisaties en zijn er nieuwe stijlen uit Hapkido ontstaan. In veel landen worden de effectieve arresttechnieken aan politie, militairen en justitie geleerd, alsook in de beveiliging.

Voor wie

Hapkido is voor iedereen te beoefenen. In Hoogeveen geven wij twee keer in de week les voor 16 jaar en ouder. Het maakt niet uit of je wel of geen sport achtergrond hebt. In Hoogeveen wordt de sport zowel door vrouwen als door mannen beoefend.