Weerbaarheidstraining Rots en Water

Zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen dat zijn kernwoorden bij de weerbaarheid.

Bij Sidokwan wordt via het Rots & Waterprogramma invulling gegeven aan het weerbaarheidsprogramma. Rots staat voor het leren zich onafhankelijk op te stellen en eigen beslissingen te nemen. Water verwijst naar het leren samenwerken en leven met anderen.

Zowel voor leerlingen, docenten van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs als voor sportverenigingen zijn er trainingen van Rots & Water. Larry Meyer is ruim 30 jaar werkzaam in het LWOO in het VMBO, voorheen speciaal onderwijs. En is ervaren met kinderen die een lichte beperking hebben als onder andere ad(h)d, odd en ass problematiek. De weerbaarheidstraining kan zich ook richten op leerlingen die de overstap maken van basis onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Larry Meyer.

Weerbaarheid

Weerbaar zijn betekent in verschillende situaties kunnen aangeven wat je wel en niet wilt. Weerbaarheid werkt preventief. Het voorkomt machtsmisbruik of geweldervaringen en de kans is groter dat een ongewenste actie stopt wanneer er effectief gereageerd wordt. Op het moment dat iemand de grenzen van wat jij wil overschrijdt kan weerbaar zijn je helpen als “douane”. ‘Weerbaar zijn’ zegt dus iets over de mate waarin je weerstand kunt bieden aan ‘bedreigingen’ van buitenaf. Het betekent dat je vaardigheden hebt om je grenzen te verdedigen, want zonder deze vaardigheden van je weerloos en dus kwetsbaar.

Veel mensen denken bij weerbaarheid aan vechtsport en het fysiek verdedigen tegen agressief gedrag. Maar de fysieke verdediging is slechts een heel klein onderdeel van het totale ‘weerbaar zijn’. Bovendien is fysiek handelen pas het laatste redmiddel als al het andere echt niet meer werkt. Met de juiste mentale en sociale vaardigheden zul je in het normale leven haast nooit fysiek handelen nodig hebben om je grenzen te verdedigen. Wel is bijvoorbeeld lichaamstaal en houding enorm belangrijk bij het controleren van moeilijke situaties en het uitstralen van zekerheid en gezag.

Voorbeeld eerste lessen programma Rots & Water:

Elke les begint en eindigt met een kringgesprek en wordt er eventueel huiswerk gegeven.

In elke les zit een blok conditieoefeningen

Les 1 sterk staan
( balans, vechthouding, kiai, conditieoefeningen)
Les 2 rots en water
(stoten, stoeivormen, R&W verbaal) rots en water op schoolplein (hanenkamp, afweertechnieken gebaseerd op R&W, R&W op plein)
Les 3 rots en water in het persoonlijk contact
( stierenvechten, pushing hands Gesprek Pesten, puttrekker) ademkracht (adem hoog, adem laag, traptechnieken, schild voor fysieke bescherming en mentale controle)
Les 4 lichaamsstaal
( video, tunnelhouding, strandhouding, afweertechnieken) grenzen (video, grenzen voelen,stellen en verdedigen, bevrijdingen, oogcontact, stoten)
Les 5 mentale kracht
(concentratieoefeningen, traptechnieken en weringen, sparren )

 

Cursus volgen?

De cursus wordt gegeven op maandag van 16.00 – 17.00 uur. De cursusdagen worden in overleg vastgesteld.

Opgeven kan via de mail (lr.meyer@ziggo.nl)